Дом за възрастни хора Медива Парк отвори официално врати

Откриване на Медива Парк

На 25 септември слънчевите лъчи на есенното утро огряха по повод  официалното откриване на дома за възрастни хора Медива Парк в с. Долна Диканя.

По време на тържествената церемония двигателят на този вдъхновяващ проект – сем. Станкови с близки и приятели, официални гости и местните жители отпразнува отварянето на вратите на първия дом за стари хора в с. Долна Диканя. На събитието присъстваха Николай Добрев – началник отдел здравеопазване, спорт и жилищни проблеми за община Перник, Елинчо Колев – кмет на  с. Долна Диканя, Румен Евлогиев – представител на общински съвет гр. Перник, Христина Христова – бивш социален министър и депутат, инж. Петър Първанов – член на общинския съвет в гр. Перник.

Разположен на 38 км. южно от София, Медива Парк се намира в с. Долна Диканя в непосредствена близост до красивата Верила. Сградата е реновирана от старо селско училище, основано през 1955г. Крайният резултат е луксозен дом за стари хора, който съхранява специфичната атмосфера от средата на миналия век, пречупена през модерния поглед на арх. Иван Драгошински и арх. Иван Кирков.

„Създаването на частен дом за стари хора по западен модел, е голяма и важна стъпка в развитието на социални услуги у нас. Вярваме, че повишаването на качеството и стандарта в тази сфера, е от особено значение. Затова сме изключително горди, че отворихме вратите на Медива Парк. Благодарим на целия екип от специалисти и партньори, с които работихме усилено и ще градим нови традиции“.

Резидентите на Медива Парк ще получат денонощно медицинско обслужване от квалифициран медицински персонал: личен лекар, медицински специалисти, стоматолози, медицински сестри и санитари. А наред с медицинската грижа и отличните битови условия, екипът на Медива Парк е подготвил богата програма, която да допринесе за пълноценния социален живот на неговите обитатели. На тяхно разположение е прекрасният парк за разходки с множество пейки и кътове за отдих. А всеки, който иска да участва в отглеждането на овощната и зеленчуковата градина, може да се включи в грижите за селскостопанския двор, както и с отглеждането на птици.

При разговор с резидент на Медива Парк – Красимира Минева, я попитахме защо избра точно в този дом за стари хора да изживее старините си и тя ни отговори: „Имам абсолютното доверие на сем. Станкови. Убедена съм, че тук ще се чувствам много полезна. Дори подарих пианото си на дома и смятам да вляза в ролята на един музикален медиатор.  Познанството ми с тях е от години и това ми дава сигурност.“

Споделете тази новина: