Локация на резиденция за възрастни Медива Парк

НА МИНУТИ ОТ СОФИЯ

Село Долна Диканя е разположено на 38 км. от София, в полите на Верила планина. Само за около 20 мин. по магистрала Струма ще пристигнете на това уютно и излъчващо позитивна енергия място.

Слънце, въздух, прекрасна гледка към снежните шапки на планините –  Медива Парк е разположен върху 10 дка площ,  с  многогодишни плодни дървета, кипариси, люляк, треви и цветя, алеи за разходка и …. птичи и петльови песни.

Нашата резиденция за възрастни

Модерна и функционална сграда с богата история
Долна Диканя - старото училище - 1955

Вдъхнахме нов живот на старото училище, но запазихме автентични елементи от архитектурата, мозайката и надписа „1955“ – годината на неговото построяване.

Гордеем се с място с история и добрини. Стойко Стоянов, роден през 1854 г. участва като опълченец в Освободителната война, а по-късно преживява още четири войни – Междусъюзническата, Балканската и двете световни. Той дарява мястото си и участва със средства заедно със своите съселяни за построяването на местно училище. Обичан от всички, той не спира да прави добрини през целия си 97-годишен живот. Освен в построяването на местното училище, той се включва и в създаването, изграждането и ръководството на читалището в с. Долна Диканя, което е отворено и днес. 

Медива Парк - резидентна грижа за възрастни

Щастливи сме, че рушащата се доскоро сграда на училището отново ще служи на хората, преобразена в модерен дом за възрастни.

За да намерим баланса между традиция, уют, съвременен поглед и функционалност, през 2018 г. привлякохме арх. Иван Драгошински – изградено име в този бранш както в България, така и в чужбина.

Той създаде светла и функционална сграда, перфектно вписваща се в прекрасната природа наоколо. Благодарение на неговото нетрадиционно виждане и професионален подход, успяхме да превърнем старата сграда в модерна резиденция без да губим следите от миналото.

Проектант на обекта е фирма К-Р-А-Ф-Д ООД, архитектурно студио основано от арх. Иван Драгошински. Основен предмет на работа на студиото е съвременна архитектура, базирана на респект към съществуващия контекст, традиции и местните културни дадености.

Водещи проектанти на сградата са арх. Иван Драгошински и арх. Иван Кирков.

Архитект Иван Драгошински се дипломира в УАСГ през 2001 г. с награда на Съюза на архитектите в България. Впоследствие работи в различни архитектурни бюра някои от които са: Арка Студио, Любо Семерджиев Инженеринг и Плюс Архитектура. От 2010 г. до 2016 Иван работи в Лондон в компаниите Miller Hare и Аllford Hall Monaghan Morris. През 2014 печели споделена първа награда в Международен Конкурс за Преустройство и Реконструкция на Сградата на Българските Художници в София заедно с арх. Анастасия Атанасова и арх. Дина Драгошинска. През 2017 г. основава студио К-Р-А-Ф-Д след спечелен конкурс за жилищен комплекс в квартал Красно Село в София.

Харесва ли Ви това, което предлагаме?

Вижте повече за услугите и условията за настаняване и прием в Медива Парк. Нашият екип е винаги на разположение, за да отговори на всеки Ваш въпрос.