Какво е да живееш в дом за възрастни хора? Как да преценим дали е подходящият избор за нашите близки?

Резиденциите за възрастни хора съществуват от десетилетия по света и са част от приоритетите на всяко цивилизовано общество. В България те все още придобиват популярност и изграждат репутация, като един добър вариант за посрещане на третата възраст. Частните домове от резидентен тип могат да подобрят значително качеството на живот и възможността за достойно и пълноценно съществуване.

Да преценим, дали някой наш роднина вече не може да се грижи сам за себе си и да вземем решение за отделянето му от семейната среда е безспорно трудно. С тази статия ще се опитаме да ви помогнем да направите правилния избор за вас и близките ви и да ви подпомогнем с информация за най-основните неща, на които да обърнете внимание при вземането на това отговорно решение. 

Предимства на частните резиденции за възрастни

Ето  някои фактори от съществено значение, които да вземете под внимание, в преценката си, дали да пристъпите към използване на услугата резидентна грижа за ваш близък. 

Едно от безспорно важните неща е, че в тази среда се създава и изгражда социален кръг с разнообразни занимания от съществена важност за  пълноценния човешки живот. Да остаряваш сам може да бъде много трудно и дори болезнено. Човек е  създаден, за да бъде част от общност. Да има среда, в която се чувства добре и приет, е едно от условията за поддържане на добро психично здраве. С напредване на времето децата напускат семейното гнездо, може би вече не живеят в същия град или дори държава. В пенсионната възраст възможностите за създаване на социални контакти естествено намаляват, възрастните хора се чувстват изоставени и самотни. Ние всички искаме да се чувстваме обичани и уважавани, да бъдем важни за някого, да бъдем полезни, да споделяме. Това ни дава смисъл. В забързаното ни ежедневие обаче, това е все по-непосилна задача за близките ни. Ето тук идва ролята на домовете, където се създават условия за пълноценно общуване. Споделянето на ежедневието и срещите с други хора, намаляват чувството за самота, поддържат паметта и когнитивните умения и доказано удължават продължителността и качеството на живота. 

Друго предимство от особена важност е професионалното медицинско обслужване. С времето мобилността ни намалява, здравословното ни състояние не е в перфектна форма и имаме нужда от допълнително внимание. Да имаш достъп до медицинска грижа близо до себе си, създава спокойствие и усещане за сигурност. Добрите домове за възрастни хора осигуряват базов медицински персонал, който е на разположение при нужда. 

Други съществено предимство е, че повечето частни резиденции се стремят към осигуряването на уютна обстановка, близка до домашната, качествена храна и здравословна среда. „Медива Парк“ е разположен сред зелена паркова местност и красива природа, само на минути от София в село Долна Диканя. Тишината и спокойствието на малкото населено място и близостта до природата, правят живота определено по-добър, навяват спомени, свързват ни с корените ни. 

Фактор, който може да ви помогне в преценката, са и различните дейности, които се организират за възрастните хора. Повечето пансиони предлагат специални физически занимания, подходящи за раздвижването и физическата активност. Както се казва: „Животът е в движението и движението е живот“. Организираните занятия помагат и за укрепване и поддържане  на емоционалното и ментално здраве.

За кого е подходящият избор

Частните домове за възрастни са подходящи за всички пенсионери, които нямат тежки психични или физически увреждания, изискващи специална медицинска грижа. „Медива Парк“ предлага и възможност и за временно настаняване за по-кратък период от време. Когато близките на възрастния човек пътуват и не искат да го оставят сам, това е добър избор. Така може да се използват социалните услуги на дома (в рамките на 30 дни), без да е необходимо да бъдете постоянно на разположение.

Третата възраст е времето, в което човек да се отдаде на заслужена почивка, време за себе си, спокойствие и сигурност. Нашите родители, баби и дядовци определено го заслужават! Подсигурете това за вас или вашите близки с помощта на частните домове за възрастни! Екипът на „Медива Парк“ е насреща да отговори на вашите въпроси и да ви помогне да направите своя информиран избор.

Споделете тази новина: