Какво е да заживееш в дом за възрастни и как да преценим дали това е подходящият избор

Главен кът за отдих с библиотека и трапезария

Резиденциите за възрастни хора съществуват от десетилетия по света и са част от приоритетите на всяко цивилизовано общество. В България те все още придобиват популярност и изграждат репутация, като един добър вариант за посрещане на третата възраст. Частните домове от резидентен тип могат да подобрят значително качеството на живот и възможността за достойно и пълноценно съществуване.

Да преценим, дали някой наш роднина вече не може да се грижи сам за себе си и да вземем решение за отделянето му от семейната среда е безспорно трудно. С тази статия ще се опитаме да ви помогнем да направите правилния избор за вас и близките ви и да ви подпомогнем с информация за най-основните неща, на които да обърнете внимание при вземането на това отговорно решение. 

Какви са предимствата на домовете за възрастни

Възрасти резиденти за снимка на алеята

Ето  някои фактори от съществено значение, които да вземете под внимание, в преценката си, дали да пристъпите към използване на услугата резидентна грижа за ваш близък. 

Едно от безспорно важните неща е, че в тази среда се създава и изгражда социален кръг с разнообразни занимания от съществена важност за  пълноценния човешки живот. Да остаряваш сам може да бъде много трудно и дори болезнено. Човек е  създаден, за да бъде част от общност. Да има среда, в която се чувства добре и приет, е едно от условията за поддържане на добро психично здраве. С напредване на времето децата напускат семейното гнездо, може би вече не живеят в същия град или дори държава. В пенсионната възраст възможностите за създаване на социални контакти естествено намаляват, възрастните хора се чувстват изоставени и самотни. Ние всички искаме да се чувстваме обичани и уважавани, да бъдем важни за някого, да бъдем полезни, да споделяме. Това ни дава смисъл. В забързаното ни ежедневие обаче, това е все по-непосилна задача за близките ни. Ето тук идва ролята на домовете, където се създават условия за пълноценно общуване. Споделянето на ежедневието и срещите с други хора, намаляват чувството за самота, поддържат паметта и когнитивните умения и доказано удължават продължителността и качеството на живота. 

Друго предимство от особена важност е професионалното медицинско обслужване. С времето мобилността ни намалява, здравословното ни състояние не е в перфектна форма и имаме нужда от допълнително внимание. Да имаш достъп до медицинска грижа близо до себе си, създава спокойствие и усещане за сигурност. Добрите домове за възрастни хора осигуряват базов медицински персонал, който е на разположение при нужда. 

Други съществено предимство е, че повечето частни резиденции се стремят към осигуряването на уютна обстановка, близка до домашната, качествена храна и здравословна среда. „Медива Парк“ е разположен сред зелена паркова местност и красива природа, само на минути от София в село Долна Диканя. Тишината и спокойствието на малкото населено място и близостта до природата, правят живота определено по-добър, навяват спомени, свързват ни с корените ни. 

Фактор, който може да ви помогне в преценката, са и различните дейности, които се организират за възрастните хора. Повечето пансиони предлагат специални физически занимания, подходящи за раздвижването и физическата активност. Както се казва: „Животът е в движението и движението е живот“. Организираните занятия помагат и за укрепване и поддържане  на емоционалното и ментално здраве.

Подходящи ли са частните резиденции за възрастни за нашите близки

Възрастни резиденти - пътуване - Медива Парк

Частните домове за възрастни са подходящи за всички пенсионери, които нямат тежки психични или физически увреждания, изискващи специална медицинска грижа. „Медива Парк“ предлага и възможност и за временно настаняване за по-кратък период от време. Когато близките на възрастния човек пътуват и не искат да го оставят сам, това е добър избор. Така може да се използват социалните услуги на дома (в рамките на 30 дни), без да е необходимо да бъдете постоянно на разположение.

Третата възраст е времето, в което човек да се отдаде на заслужена почивка, време за себе си, спокойствие и сигурност. Нашите родители, баби и дядовци определено го заслужават! Подсигурете това за вас или вашите близки с помощта на частните домове за възрастни! Екипът на „Медива Парк“ е насреща да отговори на вашите въпроси и да ви помогне да направите своя информиран избор.

Споделете тази новина: