Какво да следим, когато търсим дом за нашите възрастни родители или баба и дядо

Възрастна двойка и служител на Медива седят на легло

Дом за нашите възрастни роднини

Много от нас свързват детските спомени с летата при баба и дядо. Почти всеки е минал през мъдрите мисли и порицанията на дядо и вкусотиите на баба. Като се започне със спомените за току-що изпечена баница за закуска, дебело намазани филии с лютеница и сирене, творческо изобретение, измайсторено специално за теб от дядо, и волна програма всеки ден на двора или улицата. За съжаление, животът си тече и баба и дядо вече не са в онази жизнена житейска фаза, в която си ги представяме, когато затворим очи.

Без значение дали говорим за нашите баба и дядо, или за родителите си, те остаряват и с времето имат нужда от все по-голяма помощ и грижи. Ние сме заети с работа, семейство и други занимания, а те стоят в изолация пред телевизора по цял ден и самотата в повечето случаи не се отразява добре и на менталното им здраве – започват да не проявяват интерес към нищо, не се хранят редовно, забравят за приема на лекарства и правят куп други странни неща. Колкото по-рано осъзнаем, че можем да променим нещата, толкова по-полезни можем да се окажем за тях. В такава ситуация да се обърнеш към някого за съдействие не е нито проява на слабост, нито пък бягане от отговорност.

Как да изберем подходящ дом за нашите възрастни близки

И така.. Започваме да се замисляме за настаняване в старчески дом, но тук в България има не един стереотип, свързан с домовете за възрастни и затова често бързо се отказваме от тази идея.

Добре е да знаем, че има ново поколение частни домове за стари хора, които можем да наричаме резиденции. Те са създадени и функционират по западноевропейски модел. Ако вашите родители или баба и дядо се чувстват добре и могат да се обслужват сами, но са самотни и имат нужда от повече социализация, физическа активност, чист въздух и време, което да прекарват сред природата, то да ги настаните в такъв тип дом за възрастни хора е най-доброто решение, което може да предприемете. Така ще получават всичко необходимо, за да се наслаждават пълноценно на ежедневието си, а вие ще сте сигурни, че са в добри ръце и получават професионални грижи.

Сградата на Медива Парк

Започвате да правите своето проучване в Google и намирате редица предложения, сред които и домове за възрастни хора, и хосписи. Тук е важно да отбележим, че разликата между дом за стари хора и хоспис е наистина съществена. Много хора са объркани в услугите, които предлагат старческите домове и често ги приравняват с услугите на хосписа. При първите обитателите обикновено пристигат, след като са били обгрижвани от друг член на семейството или пък са прекарали дълго време сами в жилищата си, но вече имат нужда от допълнителни грижи. Можем да обобщим, че в тези домове резидентите получават пълен пакет от социални и медицински услуги. А хосписът сам по себе си е лечебно заведение. Там се настаняват стари хора в тежко здравословно състояние и за тях се грижи екип от специално обучени професионалисти.

Ако сте от хората, които вече са наясно, че настаняването на ваш близък в дом за възрастни е най-правилният подход в подобни ситуации, но се чудите как да разберете кое място е най-подходящо, значи следващите редове със сигурност ще ви помогнат да вземете информирано решение. Най-важните детайли, на които трябва да обърнете внимание, са свързани именно с битовите условия, медицинското обслужване и социалните дейности на различните места и къде е постигнат онзи „съвършен баланс“ между трите, така че вашият роднина да се чувства наистина като у дома си.

1. Медицинско обслужване

Когато става дума за стари хора, медицинското обслужване винаги трябва да е специализирано за тяхната възрастова група и да имат на разположение денонощна грижа. Това са преди всичко хора, които също се нуждаят от ежеседмична професионална физиотерапия и рехабилитация и трябва да бъдат преглеждани от личен лекар поне веднъж седмично. Затова когато разглеждате сайта на институция от такъв тип, си задайте въпроса „Какво медицинско обслужване е включено в тази цена?“.

Медицинско обслужване в Медива Парк - служителка и възрастна резидентка

В „Медива Парк“ медицинските услуги са приоритет и на най-голяма висота, тъй като създателят на дома – д-р Ива Станкова, е основател и на МДЦ Медива в град София. По този начин медицинският център гарантира и осигурява лекарска грижа в старческия дом ежедневно и при спешност. На разположение на резидентите е екип от различни специалисти като кардиолог, невролог, ендокринолог, кожен лекар, уролог, хирург, ортопед, стоматолог, рехабилитатор, кинезитерапевт, психолог, психиатър, социални работници, медицински сестри и санитари.

2. Битови условия

Разбира се, родителите ни и нашите баба и дядо заслужават да живеят в модерна, чиста и поддържана среда. Но това, което всъщност е от най-голямо значение, е дали ще почувстват дадено място като свой дом. Необходимо е да обикнат стаята си, да се чувстват добре в общите помещения и да не им липсва нищо. Уютната обстановка е много важна за техния комфорт, както и удобствата, които да бъдат съобразени с нуждите им. Добре е да има кът за четене и други занимания, които да създават спокойствие и приятни емоции.

Светла зала с мека мебел и изход към балкон в Медива парк
Стая в Медива Парк с гледка към планината

В резиденция Медива Парк държим обитателите да се чувстват приятно навсякъде и затова стаите са направени по индивидуален проект за всеки етаж, а общите помещения са изградени с внимание към всеки детайл. Освен голяма библиотека с литература и мека мебел за удобно четене, има и няколко къта за отдих по етажите, които са перфектни за бордови игри и други дейности на закрито. Трапезарията е слънчева и просторна, а от нея се открива уникална панорамна гледка към планината. Южното ѝ изложение и големите френски прозорци я правят едно от най-притегателните места в целия дом. Друго, което би се харесало на много възрастни дами и може би не на толкова много господа, е наличието на самостоятелен кухненски блок, както и салон за фризьорство и маникюр.

3. Качествена храна

Здравословната храна е ключът към по-доброто здраве не само на възрастните, а като цяло на хората. Запознайте се с менюто, което се изготвя за резидентите в дома, на който сте се спрели за момента. Помолете да ви предоставят менюто за последните седмици, за да добиете по-ясна представа какъв е изборът на продукти спрямо сезона, какво е продуктовото разнообразие, както и дали има подбрана селекция от ястия за хората, които трябва да бъдат на диета.

Разнообразно меню за резидентите на Медива

„Медива Парк“ се отличава с изключително модерен кухненски блок и професионален кулинарен екип, който се грижи за ежедневната здравословна диета на резидентите. На обитателите се сервира закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря и всичко е приготвено на място с безкомпромисен контрол върху качеството.

4. Здравословна среда

Възрастните хора, които живеят в по-големи градове, страдат от липсата на чист въздух и зеленина наоколо. Редица проучвания показват, че хората, които водят живот в близост до природата, са много по-склонни да се движат повече и да бъдат активни, което неминуемо се отразява много положително и на тяхното здраве. Според друго проучване, живеещите в по-зелени райони имат 13% по-голям шанс да преборят тежки болести, 30% по-малко са случаите на депресия и 34% по-ниска е вероятността за отключване на респираторни заболявания.

Зеленият двор и сградата на Медива Парк

Със сигурност сте съгласни обаче, че това не означава и че трябва да настаните своя близък в някое планинско село, където да е откъснат от всякаква цивилизация и да сте далеч от него. Захващате се с тежката задача да намерите резиденция за възрастни с такава локация, която да съчетава природа и чист въздух, но да не бъде на повече от час път от вашето населено място.

Разположен на 38 км. южно от София, „Медива Парк“ се намира в с. Долна Диканя в непосредствена близост до красивата Верила планина. Слънце, въздух, прекрасна гледка към снежните шапки на планините – това е мястото, на което е разположена резиденцията – върху 10 дка площ,  с  многогодишни плодни дървета, кипариси, люляк, треви и цветя, алеи за разходка и …. будене от песента на петли. Паркът има множество пейки и алеи, които са подходящи за разходки по всяко време на деня, а спокойствието наоколо допринася още повече за наслада от красивия пейзаж и свободата, която вдъхва природата.

5. Социални дейности

Социализацията в такива домове за стари хора е може би едно от най-големите им предимства след постоянното медицинско обслужване. Възрастните също имат нужда да общуват и да извършват различни културни и социални активности, които да оползотворяват ежедневието им. Интересите и хобитата на хората от трета възраст са много разнообразни. Някои се вдъхновяват от музиката и пеенето, други от градинарството, трети от животновъдството, четвърти от изкуството в различните му направления и т.н. Обърнете внимание дали домът, на който сте се спрели, има активна социална програма, съобразена с интересите на вашия близък.

Празнуване на рожден ден в Медива Парк

В „Медива Парк“ на разположение на резидентите има не само прекрасен парк за разходки и раздумки, а и овощна, билкова и зеленчукова градина, в чиято поддръжка може да участва всеки един от тях. За любителите на тихи игри на всеки етаж сме осигурили кътове за отмора и занимания. А за тези с приключенски дух организираме екскурзии до интересни места в България. Лятната ни сцена ще бъде е отворена както за външни изпълнители, така и за обитателите на дома и вълнуващи вечери с кино на открито. И музикотерапията също е едно от нещата, които ще разведряват дните на резидентите.

6. Професионална грижа

Това всъщност не е последният фактор, а най-комплексният, който е събирателен за всичко изброено дотук. Ако вашият избор отговоря на петте горепосочени характеристики, то със сигурност грижата, която се полага, е от професионалисти. Всеки аспект трябва да бъде добре обмислен, за да се постигне този баланс, който ще накара вашия близък да почувства дома за възрастни като свой.

Споделете тази новина: