Как да планираме почивка, ако се грижим за възрастен родител сами

Екипът на Медива Парк с грижа за здравето

Почивката, освен, че е нещо очаквано и заслужено след дните, прекарани в много труд и грижи, тя е и важна за поддържането на нашето физическо и емоционално здраве и баланс. Тя е и част от това, което всъщност наричаме здравословен начин на живот. Всички ние се нуждаем от почивка, която ни помага да възстановим силите си, за да сме готови за предизвикателствата, пред които ни изправя живота. Тя не е само наше право, нито е някакъв каприз. Така както планираме ежедневните си задачи, така трябва да планираме и почивката си, защото залисани в битовизмите, често сме склонни да забравяме, пренебрегваме или неглижираме истински важните неща.

Планирането на почивката обикновено е приятно занимание, но може да изисква малко повече внимание, ако полагате грижи за възрастен близък или роднина. Тази задача е сама по себе си изключително трудна и организацията на една такава промяна в ежедневния ход на нещата може да бъде по-сложно.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат:

Планирайте предварително. Всичко започва с добро планиране. Започнете да планирате своята почивка месеци предварително, за да можете да предвидите всички нужни средства и услуги, които ще ви бъдат необходими. Никой, наистина, не знае какво ще му предложи утрешният ден и това няма нищо общо с негативното мислене, а с реализма, който ни помага да осмисляме живота и да поставяме приоритетите си правилно. Ние трябва да очакваме и посрещаме всеки наш ден с увереност, че той ще бъде добър и успешен. Планирането ни дава усещането, че правим всичко по силите си, за да се случат нещата по най-добрия начин.

Направете оценка на нуждите на възрастния човек. Важно е да се оцени нивото на независимост и грижа, които вашият близък може да изисква. Нуждае ли се от специализирана грижа, медицинско обслужване или специфична диета? Какво ниво на активност е възможното за него?

Изберете подходящо място за почивка. Не всички дестинации са подходящи за възрастни хора. Предпочитайте места, които са лесно достъпни, имат медицински услуги на разположение и са адаптирани за хора с ограничена мобилност.

Потърсете възможности за помощ на място. Вероятно ще е необходимо да намерите местни ресурси, които да помагат за грижата за вашия родител по време на почивката. Това означава да сте проучили здравните заведения в района, да сте намерили помощници под наем, ако търсите такава услуга, или възможности за доставка на храна, ако е необходимо. Всичко зависи от вашето планиране.

Съставете и резервен план. Винаги е добре да имате резервен план, ако нещо не върви както трябва. Това може да означава да съобщите и на други членове на семейството си, че планирате почивка, за да имате резервен вариант.

Подсигурете си спокойно пътуване. Пътуването може да бъде стресиращо за възрастните хора, така че е важно да сте подготвени. Уверете се, че сте подготвили всичко необходимо за комфортно пътуване, включително лекарства, удобни дрехи и храни.

Забавлявайте се. Най-важното е, разбира се, да се забавлявате. По време на почивката си не забравяйте да се наслаждавате на времето си и да създавате хубави спомени заедно, защото нищо не е вечно, а и нали това е целта.

Накрая, ако се чувствате прекалено натоварени или ако смятате, че не можете да осигурите необходимата грижа за вашия родител по време на пътуване, обмислете възможността за професионална помощ. Много организации предлагат временни услуги за ежедневно обгрижване на възрастни, които могат да ви дадат спокойствие по време на вашата почивка и да поемат грижите вместо вас за известен период от време.

Държавни институции, неправителствени организации и частни фирми предлагат услуга за временно настаняване или грижа за възрастни хора.

Добре е да проучите възможностите във вашия конкретен регион, тъй като услугите могат значително да варират. Също така, когато избирате услуга, е важно да имате предвид цената, качеството на грижата, репутацията на доставчика и други релевантни фактори. Всичко това изисква време и внимателно проучване.

Общински социални служби или Агенции за грижа за възрастни хора често предлагат услуги, включително помощ в дома, доставка на храна, дневни грижи и превоз. Ако това е опция за вас, информирайте се за такива места в района, в който живеете и се възползвайте от техните услуги, ако са приемливи за вас и вашия родител или роднина. Това трябва да стане, естествено, с негово съгласие. Затова предварително поговорете с него и получете неговата подкрепа и съдействие. Често промените са трудни за възрастните хора и това е разбираемо, затова ги включете в процеса и разговаряйте с тях, колкото и когато е необходимо.

Неправителствени организации. Много НПО предлагат услуги в подкрепа на  възрастни хора и техните семейства, като обучение, информация, понякога дори пряка помощ в дома или в специализирани домове. Информирайте се за възможностите, които могат да предложат те.

Асистенти за домашна грижа, т,нар. лични асистенти. Те предлагат платени професионални услуги в домовете на възрастните хора, които включват помощ при личната хигиена, приготвяне на храна, почистване и справяне с ежедневни задачи, като разходка и пазаруване.

Домове за възрастни хора от резидентен тип. Това са институции, от частен характер, следствие от частни инициативи, които предлагат постоянна грижа за възрастни хора, които не могат или не искат да живеят самостоятелно. На разположение на резидентите, в такива домове са 24-ри часова медицинска помощ, хранене, участие в социални активности и помощ за извършване на ежедневните дейности. Тези домове са отлично решение, защото предлагат комфорт в естествена и близка до дома среда, наистина специална грижа и не маловажното социално взаимодействие между хора на сходна възраст и със сходни интереси. Домовете за възрастни от резидентен тип, могат да осигурят необходимото спокойствие за вас, че оставяте своите близки в сигурни ръце.

Много домове за резидентна грижа за възрастни и в България, предлагат услуги за временно настаняване на възрастни хора. Това е известно като “преходна или временна грижа” и обикновено се използва, когато основното лице, което полага грижи за възрастен е ангажирано или има нужда от време за почивка.

Услугата по временно настаняване може да бъде от няколко дни до няколко месеца и често включва пълна гама от асистентна грижа за този период.

Медива Парк е дом за резидентна грижа за възрастни хора, намиращ се в близост до София и предлага услуга за краткосрочно настаняване (в рамките на 30 дни) за тези от вас, които полагат грижи за възрастен близък, но имат нужда от помощ по време на своето пътуване, почивка, ваканция или друг ангажимент.

Вие може да планирате без притеснения своето пътуване, защото ние ще се погрижим през това време вашите близки да са в сигурна и уютна среда и да получат всички необходими за тях грижи. Разгледайте подробности относно нашия ваканционен пансион за краткосрочно настаняване на възрастни.

Споделете тази новина: