Медива Парк – дом за възрастни хора, разказ на д-р Ива Станкова

Един ден в Медива Парк с д-р Ива Станкова

Д-р Станкова е утвърден и изявен лекар с дългогодишен опит в педиатрията и следдипломна квалификация по акупунктура, лазерна терапия и здравен мениджмънт. Преди 30 години, с подкрепата на своите близки, създава МДЦ „Медива” с една основна цел – професионална и висококачествена здравна грижа за пациентите от всички възрасти. Тази година заедно със семейството си развиват хуманната си дейност в нова, същевременно напълно естествена посока – резидентна грижа за възрастни хора.

Гостуваме на д-р Станкова в уюта и зеленината на „Медива парк” – вълшебно, преобразено от нея и семейството ѝ място, пълно с история, сгушено в полите на Верила планина, едва на 20 минути с кола от София. Прекарваме един изпъстрен с емоции, разкази, цветя и птичи песни слънчев ден, за да научим повече „от кухнята“ и да разкрием детайлите за генезиса и реализацията на този наистина впечатляващ с внушителността и мащабите си проект.

Д-р Ива Станкова разказва за създаването на резиденция за възрастни Медива

-Д-р Станкова, намираме се на територията на старото училище в с. Долна Диканя. Видяхме снимки на старата сграда и с изумление констатираме колко умело, модерно и уютно сте я преобразили. Разкажете ни повече как се случи тази трансформация и кой Ви помогна в този процес?

И  ние  с удовлетворение откриваме голямата промяна! Достатъчно е една добра идея, поставена цел и желание!

Искахме нашият дом да бъде светъл, уютен, с приятна атмосфера, но в същото време – съвременен и функционален.

Ангажирахме арх. Иван Драгошински. С неговия баща мечтаехме от години за този проект. И ето – неговият син осъществи мечтата ни. Той беше не по-малко ентусиазиран от нас!

Строежът бе поверен на фирма “ЕСПИ ИНВЕСТ” ООД с ръководител инж. Петър Първанов.

Медива Парк - дом за възрастни хора

Връщаме Ви крачка назад в разговора и във времето, за да ни разкажете как стигнахте до идеята да изградите дом за резидентна грижа за възрастни хора – какво Ви подтикна да тръгнете в тази посока?

Още по време на развитието на МДЦ „Медива” съвсем естествено започнаха предложения в тази посока от нашите пациенти. На мен ми беше ясно, че това е една напълно различна дейност. Грижата за възрастния човек изисква 24 часово присъствие, помощ, обгрижване, медицинско наблюдение и още нещо много важно – социални контакти.

И …. усещането за обич!

От работата, популярността и признанието на хилядите пациенти на МДЦ „Медива“ знаем, че за Вас от ключово значение са професионализмът, пълноценната грижа и добрата среда. Безусловно откриваме всичко това и в „Медива парк”, но моля Ви да ни разкриете повече за екипа и какво прави този дом наистина различен и специален?

Да, тези условия са безусловни. От екипа, който избрахме, изискваме човечност, преданост и обгрижване за възрастния човек. Тази философия за мястото на възрастните хора в живота ни и запазване на тяхното достойнство за нас е изначална.

Просто искаме възрастните ни обитатели да се чувстват щастливи и здрави. И знаете ли – не само те, а и техните близки да усещат нашата загриженост и закрила.

Развеждайки ни из етажите на „Медива Парк“, разказвате с такъв ентусиазъм за всяка стъпка от реализацията на този проект, за всеки един детайл. Опишете ни кои според Вас са най-важните детайли, които правят „Медива Парк“ един пълноценен и истински дом?

На входа ни посреща годината на създаване на сградата – „1955”. Запазихме мозайката в коридорите, а отвътре лъхват спокойствие и уют, благодарение на дебелите каменни стени и многото цветя. Вложихме старание в подбора на всички картини, пана и декорации, за да вдъхнем на това чудно енергийно място нова сила и надежда. Уханието на топъл хляб, чай и кафе, въздухът, лишен от градска шумотевица и изпълнен с песен на птици, са детайлите, които вдъхват живот на новата сграда и усещане за истински Дом.

Медива Парк - мозайка

Вие сте изключително ерудиран човек и изявен почитател на изкуствата. Откриваме щрихи от този Ваш афинитет и в пианото, което очаква своите музиканти и публика; и в богатата библиотека в къта за отмора и забавления; и в откритата сцена, която подготвяте. Разкажете ни повече за творческите Ви планове в тази посока?

В МДЦ „Медива“ е семейното пиано. Там всеки понеделник има музикотерапия. Убедени сме в силата на изкуството! А най-мощното му въздействие  е музиката! Отново пианото! Пианото ще изпълни въздуха с артистична и неповторима атмосфера, подкрепяща човешкия дух! Семейните китари и акордеон могат да допълнят един бъдещ оркестър!

Медива Парк - пиано

В библиотеката резидентите ще открият световни класики и съвременни произведения, на които да се наслаждават с гледка към прекрасната природа, която се разкрива пред „Медива Парк“.

Подготвяме и лятна сцена, на която да се провеждат концерти и представления.

Любимите Ви цветя са невените, но в парка тук освен тях откриваме всякакви растения, дървета и дори билки. И в плана Ви има още… Разкажете ни повече.

Източната философия боготвори природата. Цветята са свише дар от нея! Те носят неземно усещане за щастие! Зеленчуковата градина вече ражда и изпълва с почуда, за кой ли път човешките ни сетива. Всеки път се питам как е възможно всичко това от една семчица. Овощните дървета са от много, много години и продължават да раждат, напук на времето! Посадихме орехче, дъб, брезова горичка, много рози!

Медива Парк - градина

Заспиваме с щурци и… се будим от  петли!

Какво повече му трябва на човек?!

Спортна натура, обичаща музиката,  да чете много, да гледа филми, да се грижи за любимите си цветя и разбира се – да се среща с многобройните си приятели и … пациентите – те са нейното Аз. Това са само част от щрихите в нейния портрет, който си обещаваме да довършим при следващата ни среща. А може би повече от една. Защото тя и „Медива Парк“ имат още много неразказани истории. И затова се разделяме, като си обещаваме – „До скоро“. Наистина скоро.

Споделете тази новина: