Kак да се адаптирате към новите условия и да намерите радост в дома за възрастни хора

Медива Парк - резидентна грижа за възрастни - отдих на алеята

Домовете за възрастни и как да свикнем с живота в тях

Настаняването в дом за възрастни хора, както всяка промяна в живота, може да бъде трудно и стресиращо, особено ако се намирате в непознато и ново обкръжение. От съществено значение е обаче, да се справите с тази промяна и да намерите радост в живота, дори при тези наистина нелесни обстоятелства. Поставени в нова среда е нормално да се страхувате и да изпитвате противоречиви чувства и несигурност.

Положителните мисли и правилна нагласа са от особена важност в случая.

Изпълнение на цигулка и пиано в музикалния кът на Медива Парк

Важно е да помните, че сте преминали през живота си достойно. Дължите на себе си нужното уважение и обич – заради многото битки, които сте водили,  заради многото успехи, които сте имали, заради многото опит, който сте придобили. Сега е дошъл момент, в който да погледнете в себе си и да потърсите отново своите качества и умения, благодарение на които сте били успешни в различни области в житейския си път. Това е необходимо за добрата самооценка и самочувствие, които ни дават увереност и способност да вървим напред. 

Избягвайте да гледате на това като на някакъв край, защото всъщност това е и ново начало. Нова възможност да откриете нови преживявания, да създадете нови познанства, нови приятелства, а защо не и нова любов. Припомняйте си, че се учим цял живот и че тялото може да остарее, но душите ни остават млади. 

Усмихнати резидентки се наслаждават на деня в Медива Парк

Какво усещането да живееш в дом за възрастни и дали това е подходящ избор за нашите близки

Старайте се да се срещате и да опознавате своите съквартиранти. Винаги има за какво да поговориш с друг човек, винаги има какво да научиш, за какво да се зарадваш, посмееш или какво да споделиш. Наслаждавайте се на това общуване, защото в забързаното ни ежедневие е все е по-трудно да водим смислени разговори, а още по-малко – да съпреживяваме.

Нужно е обаче да запазите своето лично пространство и своята независимост. Поставяйте граници там, където това е необходимо. Всъщност, ако се замислим, това е един по-ограничен и умален модел на самия живот.

Опитайте се да запазите рутината в ежедневието си, защото това носи сигурност. Добрите навици, които сте си създали ще ви носят усещане, че държите нещата под контрол.

Спазвайте установените правила и реда в резиденцията, не само защото е социално прието и защото сме част от общност, а и защото правилата, както казахме, носят сигурност и предсказуемост, които са важни за успешната адаптация.

Намерете активности и занимания, които ви харесват и ви доставят удоволствие. Чрез споделени общи интереси хората се свързват и създават приятелства. 

И най-важното: не се страхувайте да експериментирате, да учите нови неща, да предизвиквате себе си, да си поставяте малки цели и да се радвате, когато ги постигате. 

Старайте се да се обкръжавате с позитивни хора, с които да се подкрепяте при нужда. Не просто да очаквате от тях подкрепа, но и вие да бъдете за тях такава. Защото, само когато прави нещо за другите, човек се чувства истински удовлетворен и полезен.

И не забравяйте – до вас всеки ден стои екип от професионалисти. 

Ние сме до Вас и Ви разбираме!

Споделете тази новина: