Здравословно хранене за възрастни хора

Здравословна храна от менюто на Медива Парк

Здравословното и добре балансирано хранене е от изключителна важност за поддържане качеството на живот на всеки човек във всяка възраст. С напредване на възрастта влиянието на храните, които консумираме, придобива все по-голямо значение. За да водим пълноценен начин на живот във всеки един етап от него, е необходимо да сме наясно какво трябва да дадем на тялото си, за да бъде то здраво по-дълго време.

След навършване на 65 годишна възраст апетитът намалява. Нуждата от калории е по-малка, което означaва, че с по-малко количество храна трябва да набавим повече микроелементи, витамини и минерали. Приготвянето на разнообразна храна обаче, може да бъде трудна и дори непосилна задача за сам човек в напреднала възраст. Това само по себе си може да бъде предизвикателство и става още по-трудно, ако възрастният човек има заболявания, изискващи допълнително внимание и специализирана диета.

Кои болести най-често се повлияват от здравословното хранене

Зеленчуковата градина на Медива Парк

Когато става въпрос за превенция на болести или поддържане на добро състояние при наличието на такива, хранителният режим винаги се споменава с висока степен на важност.

Сърдечно-съдовите заболявания често засягат хората в третата възраст с наднормено тегло, завишен холестерол и високо кръвно налягане. Всичко това може да се контролира с правилната и добре балансирана диета. Изключването на мазнини и сол е задължително. Добавянето на повече антиоксиданти, селен, фибри, омега 3 и други витамини и минерали, води до значително подобряване на сърдечното здраве. Рибата, ядките и плодовете са основни източници на тези така необходими вещества.

Диабет тип 2 е болест, която също се влияе от правилното хранене. Поддържането на здравословно тегло, намаляването на готварската сол, захарните изделия и храните с висок гликемичен индекс е задължително за понижаване на риска от това заболяване. Балансирана диета, в която простите въглехидрати са заменени със сложни, е правилният път към по-добро здраве.

Проблемите с опорно-двигателната система стават все повече с напредването на възрастта. За да запазим мобилност и независимост в основните ежедневни дейности, трябва да приeмаме храни богати на калций. Този елемент е около 2% от състава на тялото. За да бъде усвояван калцият, е необходимо да си набавяме и достатъчно количество магнезий, витамин D и К.

Хранителният режим може да бъде превенция за още много други заболявания, които биха могли да съпровождат третата възраст. Поради тази причина екипът на Медива Парк е поставил като свой приоритет предлагането на домашна и вкусна храна, приготвена според специфичните нужди на своите клиенти и с безкомпромисен контрол върху качеството.

Как изглежда една добра диета за по-възрастни хора

Здравословна храна

В зависимост от пола и физическата активност, нуждите от енергия след 65 години варират между 1600-2200 калории. С напредването на възрастта се препоръчва количеството на протеините, които се приемат с храната, да се повиши с около 50%. Това помага за поддържане на мускулатурата и мускулния тонус. Снабдяването на организма с достатъчно количество протеини, доказано помага на тялото да има добър имунитет и да се възстановява по-бързо. Добър източник на протеини са например яйцата, рибата, тофу и други.

Продуктите с високо съдържание на наситени мазнини в третата възраст трябва да бъдат заменени с полиненаситени и мононенаситени мазнини. Маслото и маргаринът трябва да бъдат заместени от зехтин и масло от ядки.

Храните с по-високо съдържание на фибри трябва да са с приоритет пред тези с по-ниско. Това подпомага храносмилането, отделителната система и цялостния обмен на вещества в организма. Пълнозърнестите хлябове и паста идват на мястото на тези от бяло брашно.

С времето зеленолистните зеленчуци трябва да станат все по-близък наш приятел. Благодарение на високото съдържание на полезни микроелементи, те подобряват цялостно здравословно състояние на човека във всяка възраст.

Ето защо екипът на Медива Парк резидентна грижа за възрастни се стреми да осигури добро ниво на балансирано хранене в ежедневието на своите клиенти. Затова сме създали система, която отчита  индивидуалните нужди на всеки един от тях. Целта ни е да предложим разнообразно хранене, което да бъде превенция на хронични заболявания или при наличие на такива да бъде помощно и допълващо терапиите средство.

Стараем се нашите професионални грижи да подпомагат поддържането на добро здраве и качество на живот.

Екипът в кухнята на Медива Парк

Споделете тази новина: