Успешна адаптация и постигане на качествен живот в дом за резидентна грижа за възрастни

Резидентите на Медива отбелязват 2 години от откриването

Преминаването към живот в дом за възрастни е значим, сложен и особено емоционален етап в живота на възрастния човек и неговите близки. Този преход може да бъде голямо предизвикателство и неговата трудност идва и от предубедеността, която обществото ни има към тези домове и от социалната преса, която е готова да осъди подобно решение. Затова правилния подход и нагласа тук са решаващи. Само така той може да бъде изпълнен със смисъл, достойнство и възможности за нови изживявания.

Предубедени ли сме в България към домовете за стари хора?

В България, както и в много други страни, има известно предубеждение към старчески дом. Те се основават на разнообразни фактори и са резултат на социални, културни и исторически обстоятелства.

Ето някои причини за съществуващите предубеждения:

 • Културни и традиционни предразсъдъци. В България, семейните връзки и традиционните ценности по отношение на това по-старите членове на семейството да бъдат обгрижвани от младите, са особено силни. На много хора им е трудно да приемат идеята да настанят близък роднина в дом за стари хора. Самите възрастни хора също приемат трудно тази мисъл.
 • Недоверие към институциите. Има опасения относно качеството на услугите в някои домове за стари хора. Истории за лошо третиране или недостатъчни грижи подхранват негативни стереотипи.
 • Финанси. Настаняването в дом за стари хора може да се окаже прекалено скъпо за повечето семейства.
 • Страх от изолация. Много хора се страхуват, че настаняването на близък в дом за стари хора може да доведе до неговата социална изолация.
 • Липса на достатъчно информираност по въпроса. Често хората нямат пълна и надеждна информация за условията, предлагани в различните домове, и не са наясно с това какъв тип грижи и възможности могат да предложат те.

Въпреки това, в последните години се наблюдава промяна в отношението към домовете за възрастни в България. С появата на нови, модерни и добре оборудвани домове от резидентен тип, които предлагат високо ниво и качество на услугата, все повече българи започват да преосмислят тази възможност. Така че докато предубежденията все още съществуват, тенденцията е те да бъдат преодолени с течение на времето и все по-добрата информираност по темата.

Какво съветват психолозите, когато сте взели решение за настаняване в дом за стари хора:

 1. Първо – Приемане на промените.

Единствената константа в живота е неизбежната промяна. Ние не можем да й се противопоставим, но можем да определим нашето отношение към нея.

Затова – първата стъпка към успешна адаптация е да приемем промените в живота си. Това изисква време и разбиране. Важно е да не се самосъжаляваме, а да търсим положителните страни на този нов етап. Така или иначе животът винаги е бил и ще си остане предизвикателство.

 1. Активно участие в инициативи на общността. Какво значи това?

Участието в общностните и социални дейности, които предлагат домовете и груповите мероприятия, може да бъде изключително обогатяващо. Така лесно се установяват контакти и нови приятелства и човек има чувството за принадлежност.

 1. Лично пространство

Създаването на уютен и личен периметър в новата среда също е ключово. Вземете любими предмети или снимки, за да се чувствате като у дома си.

 1. Откриване на ново хоби

Това е идеалният момент да опитате нещо ново. Било то изкуство, ръкоделие или дори нов вид спорт. Новите занимания ще добавят радост в дните ви и ще ангажират ума ви с позитивни мисли.

 1. Комуникирайте с персонала

Важно е да изразявате нуждите и желанията си пред персонала. Те са там, за да ви помогнат и да направят престоя ви колкото се може по-спокоен.

 1. Връзката с близките си остава важна.

Поддържането на тесен контакт със семейството и приятелите е жизненоважно. Те са вашата връзка с външния свят и източник на истинска подкрепа. Вие сте в дом за стари хора, не защото са ви изоставили, а за да се чувствате вие и вашите близки спокойни.

Адаптацията към живота в дом за резидентна грижа за възрастни хора изисква време и търпение. Никой не е казал, че е лесно. Разбираеми са и страховете и притесненията. Но както казахме – с правилния подход и отношение, тя може да се превърне в обогатяващ и радостен етап от живота. Нека се съсредоточим върху възможностите, които предлага тази нова страница от него, и да открием радостта в малките неща.

Съвети за справяне със стреса и промените в ежедневието

Стресът и промените са неотменна част от живота ни. Докато някои промени могат да бъдат вълнуващи и обогатяващи, други могат да предизвикат несигурност и тревожност. Това е напълно нормално и естествено за абсолютно всички нас. Дори за най-силните.

Ето няколко съвета за справяне със стреса и промените в ежедневието:

 1. Приемане на ситуацията. Приемете, че промените са част от живота и че стресът е нормална човешка реакция. Когато приемете ситуацията, правите първа стъпка към справянето с нея.
 2. Винаги отделяйте лично време за себе си. Планирайте това време. Намерете дейност, която ви помага да се отпуснете като четене, спорт, слушане на музика или всяко друго хоби.
 3. Планирайте и организирайте. Това ще ви носи сигурност и усещане, че държите нещата под контрол. Съставяйте списъци с задачи и установявайте приоритети. Планирането помага да се чувствате по-подготвени и да намалите стреса от неизвестността.
 4. Общувайте. Разговаряйте с приятели и семейство, запознавайте се с колкото се може повече хора. Изразявайте чувствата си, защото това може да помогне да се освободите от натрупаното напрежение. Но се старайте да не досаждате. Опитвайте се да намерите златната среда.
 5. Практикувайте благодарност. Напишете пет неща, за които сте благодарни и си ги припомняйте периодично. Това ще ви помогне да се фокусирате върху положителните страни на живота.
 6. Поддържайте редовна физическа активност. Движението е един от най-ефективните начини да управлявате стреса. Намирането на физическа активност, която ви харесва, може да помогне за поддържането на доброто ви здраве и душевно равновесие.
 7. Потърсете професионална помощ. Ако се чувствате прекалено притиснати или ако стресът засяга ежедневието ви, може би е време да потърсите професионален съвет или терапия. Някой от домовете за стари хора имат на разположение психотерапевт, с който можете да споделите емоции и притеснения.

Справянето със стреса и промените изисква смелост, гъвкавост и устойчивост. Като интегрирате някои от тези съвети в ежедневието си и внимавате и дисциплинирате мислите си, ще откриете по-здравословни начини да се справяте с предизвикателствата и да постигнете по-добър баланс в живота си на етапа на който се намирате.

Помнете – не всичко, но много, наистина много неща зависят от нас.

Останете здрави и запазете усмивката си! Тя е онази невидима нишка, която ни свързва и привързва към другите!

Споделете тази новина: