Ментално здраве

Двора на медива - резиденти засаждат борче

Когато говорим за здраве, в повечето случаи мислим за физически проявления на дисфункция или дискомфорт. Нашето здравословно състояние, обаче, не е само и единствено физически показател. Нашето мислене, умствена активност и емоционално състояние са също толкова важни, защото до голяма степен определят качеството ни на живот като цяло. 

Ето няколко начини за подобряване на менталното здраве на старите хора:

 1. Поддържане на социални връзки: Възрастните хора могат да се почувстват изолирани и самотни, което може да повлияе негативно на тяхното ментално здраве. Редовните срещи с приятели и семейството, участие в дейности на общността и средата,  може да помогнат за подобряване на настроението и самочувствието на старите хора.
 2. Физическа активност: Редовната физическа активност може да помогне за подобряване на настроението и намаляване на симптомите на депресия и анксиетет. Възрастните хора могат да избират различни видове активност в зависимост от техните възможности и предпочитания, като например разходки, йога, плуване или танци. Знаейки това, ние от Медива парк сме се погрижили в ежедневните ни занимания да включим такива дейности.
 3. Здравословна диета: Здравословната диета може да подобри настроението и да намали риска от развитие на различни заболявания. Старите хора трябва да  консумират достатъчно плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни,  протеинови продукти, здравословни мазнини и да избягват големи количества захар и наситени мазнини. Затова нашето дневно меню е богато и разнообразно.
 4. Поддържане на душевното здраве: Поддържането на душевното здраве е важно за менталното благополучие на старите хора. Медитация, релаксация и други техники за управление на стреса могат да бъдат полезни. Затова ние сме ги заложили в нашите ежедневни програми. При необходимост, старите хора могат да потърсят професионална помощ от психолог или психиатър.
 5. Запазване и поддържане на умствената активност: Запазването на умствената активност, упражняването на мозъка в научаване на нови неща, четенето на книги, решаването на кръстословици или настолни игри подобряват мозъчната активност и поддържат умът бодър.

 

Има и други начини за поддържане на менталното здраве, които са строго индивидуални и се определят от разбиранията на самия човек.

Откровено за трудните неща: Депресията при старите хора.

Възрастна двойка и служител на Медива седят на легло

Сега обаче, ще поговорим за менталното здраве от една по-различна гледна точка. Ще зададем и отговорим на въпроси, които са табу, не защото не се говори за тях, а защото са достатъчно неприятни и е естествено да ги избягваме.

Неизбежните промени в живота, неизменно пораждат безпокойство. Но има случаи, в които то се превръща в нещо повече. За да правим разликата и наистина да реагираме адекватно, за да помогнем на нашите близки, е добре да бъдем информирани.

Стресът може да бъде причина за много проблеми с менталното здраве. Той води до депресия и тревожност и като цяло е разрушителен, ако не бъде своевременно овладян. Тук говорим за постоянно състояние на напрежение, безпокойство и тревога. И докато стресът е лесно разпознаваем, по-трудно е да забележим проявите на нещо по-сериозно.

Депресията е много разпространена сред старите хора, особено сред тези, които имат здравословни проблеми или изживяват значителни житейски промени, като загуба на близък човек и независимост или източник на доходи. И това е нормална и разбираема човешка реакция. 

Кога обаче нещата излизат извън контрол?

Проявления на депресията:

 • Намалена енергичност и умора, които могат да доведат до слабост или бездействие;
 • Чувство на безполезност или отчаяние;
 • Лесно забравяне или затруднения с концентрацията;
 • Постоянни настроение на тъга, печал и отчаяние;
 • Загуба на интерес към обикновени дейности, които преди са носили удоволствие;
 • Изолация и оттегляне от приятелския кръг и семейството;
 • Промени в съня, включително трудности при заспиване или прекалена сънливост;
 • Изменение в апетита – загуба или повишаване на тегло;
 • Мисли за смърт, самонараняване или самоубийство.

Някои от тези проявления могат да имат и други здравословни причини. Ако сте забелязали такива симптоми при възрастен човек, е добре да го насърчите да потърси помощ от медицински специалист. Лечението на депресията може да включва лекарства, психотерапия или промени в начина на живот и мислене. Освен това, важно е да се осигури подкрепа и разбиране от страна на близките, като се общува редовно с него. Доколкото е възможно е добре да бъде включен в социални активности, които могат да помогнат за подобряване на настроението и излизане от изолацията.

Как да помогнем при депресия

Възрастна резидентка поседнала за отдих с близък
 1. Изслушайте. Едно от най-важните неща, които можете да направите, е да слушате човека внимателно и да му покажете, че ви интересува как се чувства. 
 2. Не критикувайте: Важно е да не критикувате или осъждате човека за неговите чувства или състояние. Покажете му искрено разбиране и подкрепа.
 3. Помогнете му да намери дейности, които ще му доставят удоволствие: Това може да включва социални активности, като срещи с приятели, спорт или хоби.
 4. Бъдете търпеливи: Депресията може да отнеме време, за да се преодолее. Покажете на близкия човек, че сте до него.
 5. Насърчете го да потърси помощ: Предложете му да се обърне към медицински специалист, като лекар или психотерапевт. Можете да му помогнете да намери медицински център или професионалист.

Важно е да се помни, че депресията е сериозно заболяване, което не е за пренебрегване и което може да изисква професионално лечение. Ако човекът изпитва сериозни симптоми на депресия, като суицидни мисли или поведение, трябва да потърсите незабавна медицинска помощ.

И така: Нашата основна задача като хора и като общество е да покажем на възрастните хора уважение и грижа. Най-малко заради това, че те са направили достатъчно в живота си. И най-вече за това, че там където са те сега, някога ще бъдем и ние. 

Ние от Медива парк, искаме да направим живота на нашите и вашите родители по-добър и щастлив. И ако сме постигнали това, значи сме направили света едно малко по-добро място.

Споделете тази новина: