Как се постъпва в дом за резидентна грижа за стари хора?

Екипът на Медива Парк

Постъпването в дом за резидентна грижа е сериозна стъпка в живота на възрастния човек и неговото семейство. Като всяка радикална промяна и това носи значителен емоционален товар и към нея трябва да се подходи с емпатия, внимание и разбиране. Подходящата подготовка, добрата информираност и правилната и своевременна подкрепа могат значително да облекчат този нелесен преход.

Какъв е редът за постъпване в старчески дом?

Откъде трябва да се започне?

 1. Обективна оценка на нуждите и състоянието на възрастния човек. Трябва да се определят специфичните потребности – физическо здраве, умствени способности и възможности за извършване на рутинните ежедневни дейности и т.н.
 2. Избор на подходящ дом за резидентна грижа. Изборът на дом зависи от множество фактори, като местоположение, предлагани услуги, качество на грижата и, естествено, разходите.
 3. Посещение и оглед на дома. Това е важно, за да се ориентирате правилно. Ако състоянието на възрастния човек позволява, това е и възможност да го включите в процеса, за да бъде решението и негово и да минимизирате елемента на изненада и естествената вътрешна съпротива към неизвестното. Добре е да се посетят няколко дома, за да се направи подбор, като се опитате да получите максимално добра представа за условията и атмосферата, персонала, обитателите и ежедневието там.
 4. Финансови и правни въпроси. Необходимо е да се изяснят всички финансови и правни аспекти – цените за настаняване, какви услуги са включени в тях, както и какви са условията на договора за настаняване и пр.

Как се настанява в старчески дом?

Всеки обект за настаняване на възрастни хора може да има свои специфични процедури и изисквания, така че е важно да сте наясно с тези конкретни правила и условия.

След като сте направили своя избор на подходящ дом за своя близък, следва да направите необходимото, за да се осъществи приемането.

Постъпването в старчески дом обикновено следва следния административен ред:

 1. Подаване на заявление и документи за постъпване, което включва представяне на медицински експертизи, доказателства за финансово състояние и други необходими документи, които ще бъдат изисквани от управата на дома.
 2. Очакване и получаване на одобрение за приемате. Някои домове имат листа на чакащи, за промени в която, следва да се информирате периодично.
 3. Планиране на преместването – След получаване на уведомление от ръководството на дома, може да планирате преместването организиране на транспорт, опаковане на лични вещи и уреждане на всички необходими формалности.
 4. Настаняване в дома и адаптация. Следващата стъпка е физическото преместване в дома за стари хора, последвано от период на адаптация, по време на който възрастният човек ще свиква с новата си среда и общност. Той ще бъде запознат с правилата, удобствата и дейностите в дома.
 5. Персонализиране на личното пространство. Важно е новопостъпилият да се чувства комфортно в новото жилища, затова е добре да бъде оформено лично пространство с лични вещи, снимки, хоби материали и други предмети, които да носят усещане за дом.
 6. Участие в живота на дома. Това включваме като част от реда за настаняване поради неговата важност. Колкото по-рано и по-бързо новите обитатели се включат в социалните и развлекателни дейности, толкова по-лесна е тяхната социализация и адаптация.
 7. Редовна комуникация с персонала. Сътрудничеството с персонала на дома е ключово за осигуряването на качествена грижа. Редовните раздовори или срещи целят ефективна обратна връзка за обсъждане на здравословни нужди, предпочитания в грижата и всякакви притеснения или проблеми.
 8. Поддържане на връзка със семейството и приятелите. Тя е част от емоционалното благополучие. Повечето домове насърчават редовни посещения и участие на семейството в различни събития и дейности, които се организират в дома.
 9. Оценка и преразглеждане на плана за грижа. Преразглеждането и адаптирането на плана за грижа е необходимо, за да се гарантира, че текущите нужди на възрастния човек се задоволяват ефективно. Това може да включва промени в медицинските грижи, рехабилитационни програми или социални дейности.

Тези стъпки са насочени към осигуряване на плавен преход към живота в старчески дом и поддържане на високо качество на живот за възрастните хора.

Какви са предимствата на старческите домове?

Тук ще обърнем по-специално внимание на луксозните старчески домове от резидентен тип.

Те предлагат на своите обитатели редица предимства, които ги отличават от традиционните старчески домове.

 • Настаняване. Възможностите за настаняване варират от двойни или единични стаи до апартаменти, които позволяват на обитателите да живеят с повече независимост и комфорт, съвсем близък до домашния. Това зависи от финансовите възможности и предпочитанията на възрастния човек и неговите близки.
 • Качествено медицинско обслужване 24 часа в денонощието. Луксозните домове за стари хора предлагат достъп до персонализирани медицински грижи, редовни прегледи и специализирани медицински услуги, като физиотерапия, рехабилитация и психологическа подкрепа.
 • Разнообразно и здравословно хранене. Храненето в луксозните старчески домове е с високо качество, с менюта, съобразени с предпочитанията и хранителния режим на резидентите.
 • Инфраструктурата на луксозните старчески домове често включва допълнителни удобства като басейни, спа центрове, кино зали, библиотеки и комфортни общи пространства за почивка и развлечения. Тези домове разполагат с модерно и висококачествено обзавеждане на апартаменти и стаи, модерни бани, кухни, трапезарии и пространства за общо ползване.
 • Персонализирани грижи и услуги. Частните домове обикновено предлагат индивидуални планове за грижа, които отговарят на специфичните нужди и предпочитания на всеки резидент.
 • Висококвалифициран персонал. Тези домове разполагат с висококвалифициран и добре обучен персонал – медицински сестри, санитари и терапевти.
 • Сигурност и безопасна среда. Луксозните домове осигуряват високо ниво на сигурност и безопасност, което е особено важно за обитателите, които ценят своето лично пространство и сигурност, както и за спокойствието на техните семейства.
 • Технологични удобства. Високотехнологичните удобства, като Wi-Fi, смарт телевизии и системи за видеонаблюдение за повишена сигурност, не са прецедент в луксозните старчески домове.
 • Право на свободен избор на график и дейности. Гъвкавост в режима и свободният избор на ежедневния график и активности, хранителни предпочитания и грижи, позволява на обитателите да поддържат свой собствен ритъм на живот.
 • Социални и развлекателни дейности са друга отличителна черта на домовете за стари хора от резидентен тип. Те имат богат културен календар – музикални и театрални представления, излети, специални събития, фитнес и уелнес програми, срещи с гости от различни области, празнични тържества, които обогатяват социалния и културен живот в общността.
 • Добра локация. Тези домове обикновено се намират в уединени и спокойни райони, с красива природа, поддържани градини и пространства за разходки, спорт и отдих на открито.
 • Социален статус и престиж. Настаняването в луксозен старчески дом често е свързано с определен социален статус и престиж.

Луксозните частни старчески домове са подходящи за хора, които търсят за себе си, в златните си години, или за своите близки, висок стандарт на живот, качествени грижи и социални взаимоотношения. Освен това, те предоставят спокойствие на семействата, че техните близки живеят в комфортна и безопасна среда.

Какви са разходите за гледане на човек в дом за възрастни хора?

Разходите за гледане на човек в дом за възрастни хора зависят от множество фактори, които влияят на цената:

 • Тип на дома. Разходите се различават за различните типове домове за възрастни хора. Луксозните частни домове с по-висок стандарт на удобства и услуги, логично, струват повече от стандартните или общинските домове. Те също се различават и помежду си и ценово.
 • Географско местоположение. Цените могат да се различават значително в различните региони, като обикновено са по-високи в и около големите градове и по-ниски в по-малките градове или селски райони.
 • Вид и обем на предоставяните услуги. Разходите се определят от степента на необходимата медицинска и персонална грижа. Специализираните домове за хора с деменция или други сериозни заболявания са по-скъпи поради необходимостта от по-интензивни грижи и тясно специализиран персонал.
 • Хранене и диетични изисквания. Предоставянето на качествена храна и специални диетични менюта също влияе на общите разходи.
 • Тип настаняване: Цените варират и в зависимост от типа и размера на жилищното пространство. Настаняването в единична стая или самостоятелен апартамент, естествено, ще бъде по-скъпо от настаняването в споделена стая.
 • Допълнителните услуги и удобства оказват влияние и върху цената. Достъпът до фитнес салони, басейни, културни и социални дейности добавят допълнителни разходи.
 • Продължителност на престоя. Дългосрочните престои обикновено позволяват по-бюджетни ценови оферти в сравнение с краткосрочните настанявания или рехабилитационните услуги.

За точна информация относно разходите е препоръчително да се свържете директно с конкретните домове за възрастни хора, които ви интересуват, и да поискате подробен ценоразпис за услугите, които предлагат.

Екипът на Медива парк остава на разположение!

Споделете тази новина: