Как да сме мобилни и в третата възраст

Физическата активност при възрастните хора

„Движението е живот и животът е движение“. Тези думи на Аристотел носят не само дълбоко-философски, но и съвсем практичен  смисъл и са определение на живота в неговата пълнота и цялост. „Нищо не разрушава човека така, както продължителното телесно бездействие“, продължава той.

Човешкото тяло е създадено за движение. За да може да ни служи не само при изпълнение на ежедневните ни дейности, но и за да е в състояние да извърши сложните и елегантни движения на танца или почти невъзможните и невероятни движения на акробатите.

Безспорен факт е, че хората, водещи заседнал начин на живот боледуват по-често и като цяло средната продължителност на живота им е по-ниска.

Във времето след 60 годишна възраст настъпват съществени промени и изменения в човешкия организъм и функционалните процеси в него. Ето защо е жизнено важно, когато организмът започне да старее, да бъде съхранена двигателната активност, чрез която органите, мускулите, ставите и съдовете получават натоварване, което повишава обмяната на веществата, а оттам храненето на клетките и така те остават здрави и жизнени за по-дълго време. Отсъствието на физически натоварвания ускорява процесите на стареене и води до появата на много заболявания, които се смятат за присъщи на напредналата възраст. Именно в тази възраст физическите упражнения и двигателна активност се оказват особено важни за забавяне на дегенеративните процеси, за профилактика на различни заболявания и общото укрепване на организма. Дори при наличие на вече установени хронични заболявания слабите до умерени физически натоварвания не са противопоказни, а напротив, водят до значително подобрение. Медицината отдавна е наясно, че при физически активните възрастни хора са в по-добро състояние сърдечно-съдовата, опорно-двигателната и дихателната системи, по-добра остава физическата и умствена работоспособност, паметта и концентрацията, координацията на движенията и съответно те са по-самостоятелни и уверени в силите си по-дълго време.

Всичко зависи от вътрешната нагласа на човека и желанието му да запази здравето и силата си по-дълго време.

Ползи от физическата активност

Вече споменахме някои от тях, но да обобщим ползите от поддържането на добра физическа активност в зряла възраст.

 • Поддържа физическата и умствена работоспособност;
 • Подобрява работата на всички органи и системи в организма, особено сърдечно-съдова, дихателна, опорно-двигателна;
 • Повишава имунитета;
 • Стимулира обмяната на веществата, като понижава риска от развитие на възрастови заболявания, включително атеросклероза, хипертония и захарен диабет;
 • Намалява се наднорменото тегло;
 • Съдейства за поддържане на добър мускулен тонус;
 • Оказва положително влияние върху подвижността и плътността на ставите;
 • Подобрява и запазва за по-дълго координацията на движенията;
 • Намалява нивото на стреса и води до повишаване на настроението и по-лесното справяне с депресивните състояния;
 • Подобрява качеството на съня;
 • Повишава се самочувствието и увереността в собствените сили;
 • Удължава се продължителността на самостоятелен и независим живот.

Изборът на физически активности и подбора на упражнения за възрастни хора, трябва да са съобразени с техните индивидуални особености, възрастови изменения и здравословно състояние. Както вече знаем, професионалната консултация с рехабилиттатори и физиотерапевти е една от водещите услуги в домовете за  възрастни от резидентен тип.

Ако възрастният човек не харесва правенето на упражнения, трябва да се помни, че в тази възраст всяка физическа активност може да бъде полезна, дори домакинската работа, разходки с кучето, работа в градината, игра с внуците, танци, разходки на свеж въздух. Особено благотворно се отразяват съвместните упражнения и изпълнението на определени физически задачи с група от хора на подобна възраст и сходни интереси. Ето защо в нашата програма се стараем да мотивираме възрастните хора да участват активно в грижата по поддръжка на зеленчуквата и овощната ни градина. Така наречената трудотерапия създава много ползи не само във физически аспект, но и създава във възрастните чувство на удовлетвореност и общност.

Помнете – не е важна възрастта, очакват ви много дни! Как ще ги преживеете – разбира се, зависи най-вече от самите вас.

За повече информация за всички услуги, които предлага Дом за резидентна грижа за възрастни хора Медива Парк – вижте тук.

Споделете тази новина: